top of page

JANNE VALKEAJOKI                                     

Pietari_Purovaara_Janne_Valkeajoki_4.9.2020-98.jpg

Harmonikkataiteilija ja kapellimestari Janne Valkeajoki (s. 1992) on todellinen musiikin luonnonvoima. Olipa hän esittämässä uusinta uutta tai omia oivallisia barokkisovituksiaan, Valkeajoen omistautuneisuus on aina vertaansa vailla. Niinpä tilaaja- ja yhteistyökumppaneihin lukeutuvatkin mm. Magnus Lindberg, Kalevi Aho, Vito Žuraj, Sebastian Hilli, Cecilia Damström, Aulis Sallinen, Pierluigi Billone, Michael Quell ja Viera Janárčeková. Valkeajoen tulkintojen terävänäköisyys ja lumovoima vievät kuulijan rakenteellisen kirkkauden, hienovireisten yksityiskohtien ja käsinkosketeltavan elinvoimaisuuden äärelle.     

 

Valkeajoen moni-ilmeistä ohjelmistoa Rameausta nykymusiikkiin ovat julkaisseet albumeillaan Orchid Classics, Neos, BIS Records, Kairos ja Alba Records. 

 

Asialleen vihkiytyneen esittävän säveltaiteen ohella Valkeajoen monialaisuus ulottuu myös suunnitteluun. Kumaus-festivaalin taiteellisessa johtajistossa hän on vaalinut innovatiivisia ohjelmistovalintoja sekä konserttielämän saavutettavuutta luovalla otteella ja yhteisöllisellä ilolla. Valkeajoen festivaalikalenteriin kuuluvat Musica Nova Helsingissä, Tage der Neuen Musik Bambergissa, Acht Brücken Kölnissä, Meidän festivaali Tuusulanjärvellä sekä Nacht der Neuen Musik Münchenissä. 

 

Valkeajoki opiskeli harmonikansoittoa ja orkesterinjohtoa Sibelius-akatemiassa Matti Rantasen ja Jorma Panulan ohjauksessa syventäen osaamistaan Würtzburgin musiikkikorkeakoulussa Stefan Hussonging ja Ari Rasilaisen johdolla sekä Zürichin Tonhalle-orkesterin kapellimestariakatemiassa Paavo Järven kanssa. Taiteellisiin ansioihin lukeutuu myös vuoden 2015 Arrasate Hiria -kilpailun voitto. 

 

Kiitos Valkeajoen raikkaan ja oivaltavan muusikkouden, ajattomat klassikot kimmeltävät hänen tulkitseminaan kaikessa värikylläisyydessään. Kantaesityksissä puolestaan uudet teokset pääsevät matkaan suotuisiin myötätuuliin. Kamarimuusiikkona sekä kapellimestarina Valkeajoki kutsuu kollegansa syvälliseen soivaan keskusteluun avaten alati uusia polkuja kohti väräjäviä horisontteja.    

  

 

© Jari Kallio            

bottom of page