top of page

HELKA SEPPÄLÄ                                            

_MG_5809-Edit.jpg


Helka Seppälä on kotoisin Itä-Helsingistä ja sittemmin kotiutunut Lappeenrantaan aloitettuaan helmikuussa 2015 Lappeenrannan kaupunginorkesterin kontrabasson äänenjohtajana. Kontrabasson soitto alkoi 6-vuotiaana Itä-Helsingin musiikkiperuskoulussa Lasse Lagercrantzin oppilaana ja opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa sekä Dresdenin Hochschule für Musik Carl Maria von Webernissä. Musiikin maisteriksi hän valmistui keväällä 2021. Opettajina Lagercrantzin lisäksi ovat olleet Tarja Nyberg, Panu Pärssinen, Juho Martikainen, Kati Salovaara sekä Benedikt Hübner. Orkesteritöiden ohella Helka on kiintynyt kamarimusiikin esittämiseen ja päässyt toteuttamaan intohimoaan lukuisilla festivaaleilla kuten mm. Kuhmon Kamarimusiikki, Helsingin juhlaviikot, Meidän Festivaali, Musica Nova Helsinki, Kaakon kamarimusiikki, Lemin musiikkijuhlat, Eloa-festivaali, Ilmajoen musiikkijuhlat sekä Fiskars Summer Festival. Vuonna 2019 hän perusti Kumaus-festivaalin Lappeenrantaan yhdessä Janne Valkeajoen ja Lauri Pekkarisen kanssa. Kumaus-festivaali järjestetään neljättä kertaa jälleen 2023 ja sen taiteellisina johtajina toimivat Seppälä, Valkeajoki ja Pekkarinen. 

Helka on kantaesittänyt teoksia useilta säveltäjiltä mm. Aino Tenkaselta, Ilkka Hongistolta, Tuomas Kettuselta, Marcelo Nisimanilta sekä  Kalle Autiolta. Kantaesitysten lisäksi hän on kartuttanut kokemustaan nykymusiikin taitajana ja soolo-ohjelmistoon kuuluvat mm. Rebecca Saundersin Fury, Lars-Petter Hagenin Hymn, Teppo Hauta-ahon Kadenza, Peteris Vasksin Bass Trip, Julia Wolfen Stronghold kontrabassolle ja audiolle sekä Ilkka Hongiston Lines on paper kontrabassolle ja laululle. Orkesterin solistina hän on soittanut Lappeenrannan kaupunginorkesterin sekä Helsingin Juniorijousten kanssa. 

Helka on valmistumisensa jälkeen esiintynyt myös soolosoittajana Meidän Festivaalilla ja Kumaus-festivaalilla. Lisäksi hänet valittiin vuonna 2021 Suomen kulttuurirahaston luotsaaman Taiteiden kesän yhdeksi taiteilijoista sekä vuonna 2022 Taideyliopiston kesän nuoreksi taiteilijaksi. Jälkimmäiseen liittyvän loppuunmyydyn ensikonsertinsa hän piti Musiikkitalon Organo-salissa 17.9.2022.

Opettajana Helka on toiminut Itä-Helsingin musiikkiopistossa vuosina 2014-15 sekä Lappeenrannan musiikkiopistossa syksystä 2022 lähtien. Lisäksi hän on valmentanut Sibelius Akatemian sinfoniaorkesterin, Helsingin Juniorjousten ja Vivon kontrabassosektioita sekä pitänyt kontrabasson mestarikurssia Kuhmon kamarimusiikissa. Kesällä 2023 Helka opettaa kontrabassoa Joutsenon Taidekesän nuorten musiikkikurssilla. 

Helkan kontrabasson soittoa ovat vuosien varrella tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Suomen kulttuurirahasto sekä Taike. 
 

bottom of page