top of page
050817-101-3-bw.jpg

David Hackston, kontratenori

Brittiläis-suomalainen kontratenori David Hackston aloitti musiikkiopintonsa Bradford-on-Avonissa, Englannissa. Sittemmin hän on opiskellut barokkilaulua ja vanhan musiikin historiaa ja esittämiskäytäntöjä Metropolia Ammattikorkeakoulussa opettajinaan Tuuli Lindeberg ja Teppo Lampela sekä Escola Superior de Música, Artes e Espectáculossa (Porto, Portugali) prof. Magna Ferreiran johdolla. David on vakiojäsen Helsingin kamarikuorossa, ja vuonna 2010 hän oli mukana perustamassa The English Vocal Consort of Helsinki -lauluyhtyeen, joka keskittyy repertuaarissaan englantilaiseen renessanssiin ja romantiikkaan. Lisäksi hän on barokkioopperayhdistys Orpheus’ Musesin perustajajäsen. Reilu vuosi perustamisensa jälkeen yhdistykselle myönnettiin Suomen vanhan musiikin liiton Vuoden vanhan musiikin teko 2017 -tunnustuspalkinto.

Ikivihreiden Messiaan ja Johannespassio ohella merkittäviä esiintymisiä oratoriosolistina ovat viime aikoina olleet mm. Ensemble Nylandian kanssa esitetyt Falvettin Il Diluvio Universale ja Stradellan San Giovanni Battista. Helmikuussa 2016 hän esitti Didymuksen roolin Händelin näyttämöllisessä oratoriossa Theodora. Vuonna 2017 hän esiintyi Purcellin Dido ja Aeneas -oopperassa ja lauloi Ottonen roolin Monteverdin Poppean kruunauksessa. Yhdessä luutisti Mikko Ikäheimon kanssa hän on esittänyt ohjelmia keskittyen John Dowlandin ja hänen aikalaisensa musiikkiin, ranskalaiseen air de cour -kirjallisuuteen sekä espanjalaisen varhaisrenessanssin vihuela-repertuaariin. Davidin erityinen kiinnostuksenkohteensa on 1500–1600-luvun portugalilainen polyfonia.

 

David laulaa mielellään myös uusinta musiikkia, ja Helsingin kamarikuoron riveissä hän on esittänyt lukuisia 1900-luvun kuoroklassikoita, esim. Olivier Messiaenin, Iannis Xenakiksen, Beat Furrerin, Salvatore Sciarrinon, Sampo Haapamäen ja Eugene Birmanin kynästä. Viime vuosina hän on laulanut useaan otteeseen kontratenoriroolin Kaija Saariahon teoksessa Écho! lauluyhtyeelle ja elektroniikalle. Merkittäviin kantaesityksiin kuuluvat mm. Paholaisen rooli Timothy Pagen teoksessa Between Hell and Earth (2013) ja lauluosuudet Lauri Supposen tuoreessa näyttämökantaatissa Q (2018) — roolit, jotka edellyttävät laulajalta lähes kolmen oktaavin ambitusta. David on esittänyt Peter Maxwell Daviesin ikonisen teoksen Eight Songs for a Mad King useita kertoja sekä Suomessa että ulkomailla, viimeksi 2019 ÄÄNI-kollektiivin solistina Rovaniemellä. Toukokuussa 2019 hän lauloi K:n roolin Juhani Nuorvalan kauan odotetussa mikrotonaalisessa oopperassa Flash Flash, joka käsittelee taiteilija Andy Warholin elämää ja kuolemaa.

bottom of page