top of page

VALERIE LASSFOLK                                      

Suomessa asuva alttoviulutaitelija Valerie Lassfolk on monipuolinen muusikko, joka on yhtä kotonaan orkesteri- ja kamarimusiikin soittamisessa kuin täysin improvisoitujen konserttien antamisessa ja musiikinteon kulttuuriperinnön välittämisessä opetuksen kautta.


Valerie on toiminut Lohjan Kaupunginorkesterin alttoviulun äänenjohtajana vuodesta 2022, hän vierailee säännöllisesti orkestereissa ympäri Suomea, usein äänenjohtajana. Syksyllä 2023 Lassfolk toimii Keskipohjanmaan Kamariorkesterin sooloaltistin sijaisena.
Aktiivisena kamarimuusikkona hän on viime aikoina kantaesittänyt mm. Esa Pietilän
2. Jousikvarteton (2022, Yleisradion live-äänitys) ja nauhoittanut tunnetun jazz-muusikon ja säveltäjän Arturi Rönkän tulevalle levylle.


Lassfolkin ensimmäiset merkittävimmät musiikilliset kasvatusvaiheet tapahtuivat Saksan Jousifilharmonian nuoriso-orkesterissa sekä Royal College of Music nuorisokoulutuksessa Englannissa. Hän opiskeli Guildhall School of Music and Drama:ssa, Lontoossa Prof. David Takenon ja Matthew Jonesin johdolla, täydentäen opintojaan Sibelius-Akatemiassa Pirkko Simojoen johdolla. Lassfolk on lisäksi ollut Radio Sinfoniaorkesterin kisälli-koulutuksessa vuonna 2016 ja Europan Unionin Nuoriso-Orkesterin jäsen vuonna 2019. Hän on myös toiminut Beethoven Now! Orchestran ja Helsingin Kamariorkesterin alttoviulun äänenjohtana useissa projekteissa.

Lassfolk on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla, mm. Rest is Noise-festivaalilla, Viola Moderna-festivaalilla, British Isles Music Festivaalissa, Avanti Suvisoitossa, Heinäveden Musiikkijuhlilla, Kathedraali Soi! Turussa, Crusell-viikolla ja Korsholman musiikkijuhlilla. Tänä kesänä häntä kuullaan mm. Varkauden KesäKlassinen -festivaalilla, Kumaus -festivaalilla ja Avanti Suvisoitossa.

  
Lassfolk on ollut kiinnostunut musiikillisesta improvisaatiosta varhaisesta lapsuudesta lähtien, ja myöhemmin hän opiskeli klassista improvisaatiota professori David Dolanin johdolla Guildhall School of Music and Drama -koulussa. Hän on esiintynyt eri yhtyeiden, kuten Misceo Sextetin, OrigiNova Ensemblen ja FarAway Ensemblen, kanssa, joissa improvisaatio on ollut keskeinen osa musiikillista kokemusta. Vuonna 2018 Lassfolk perusti Kaipuun mykkäelokuvan ja improvisoidun äänen festivaalin yhteistyössä Suomen elokuvainstituutyi KAVI:n kanssa.


Opettajana Lassfolk on toiminut Itä-Helsingin Musiikiopistossa, Lappeenrannan Musiikiopistossa sekä Länsi-Uudenmaan Musiikkiopistossa. Hän on opettanut myös suomalaisilla sekä englantilaisilla leireillä kuten ProCorda Music Courses, Joutsenon Nuorten Musiikkiviikko ja Kaarinan Musiikkiviikko.


Lassfolk soittaa Sante de Coppin vuonna 1836 rakentama italialaista alttoviulua.

unnamed.jpeg
bottom of page