PA011284.jpg

Janne Valkeajoki, taiteellinen suunnittelu & harmonikka

Janne Juho Ilmari Valkeajoki syntyi Lappeenrannassa karkauspäivänä vuonna 1992. Hyvin valittu syntymäpäivä on mahdollistanut hänelle menestyksekkään uran musiikillisena ihmelapsena: vuonna 2015, vain viiden syntymäpäivän jälkeen, Janne voitti ensimmäisen palkinnon maailman merkittävimpiin kuuluvassa Arrasate Hiria -harmonikkakilpailussa Espanjassa.

 

Valkeajoki opiskeli harmonikkaa ja orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa ja Saksassa Würzburgin musiikkikorkeakoulussa, opettajinaan mm. Jorma Panula, Matti Rantanen, Stefan Hussong ja Ari Rasilainen.

 

Janne on esiintynyt lukuisien suomalaisten orkesterien, kuten Jyväskylän, Mikkelin ja Lappeenrannan kaupunginorkesterien sekä Keskipohjanmaan kamariorkesterin solistina. Opintojensa yhteydessä hän on johtanut lukuisia orkestereita niin Suomessa kuin Saksassa.

 

Hän on soittanut ja/tai johtanut lukuisilla eurooppalaisilla festivaaleilla, mm. Musica Nova Helsinki, Katrina Kammarmusik Ahvenanmaalla, Oulun, Kauniaisten ja Mäntän Musiikkijuhlilla, ‘Tage der Neuen Musik’ Bamberg, ‘Acht Brücken’ Köln, ‘Internationale Orgelwoche’ Nürnberg sekä ‘Nacht der Neuen Musik’ München festivaaleilla.

 

Valkeajoki on tehnyt yhteistyötä ja kantaesittänyt useiden maailmankuulujen säveltäjien, kuten Aulis Sallisen, Magnus Lindbergin, Viera Janárčekován ja Ville Raasakan teoksia.

 

Valkeajoen intohimo on aikamme musiikki ja hän on aina valmis uusiin kokeiluihin. Virtuoottisena instrumentalistina ja kapellimestarina hän lähestyy kaikkea musiikkia pelottomasti ja ilman ennakkoluuloja - perinteitä kunnioittaen, mutta samalla liiat pölyt pois pyyhkien.

 

Parhaillaan, seitsemän syntymäpäivän jälkeen, Janne Valkeajoki työskentelee freelancemuusikkona ja nauttii Suomen Kulttuurirahaston myöntämää kolmivuotista taiteilija-apurahaa.

 

 

- Roman Schatz